KUNSKAPSBANK -

KISELDIOXID

Livsmedelsverkets riktvärde

Tjänlig med anmärkning: egen brunn 30 µg/l

Otjänlig: egen brunn              -

Otjänlig: LIVSFS 2022:12 30 µg/l

VAD ÄR KISELDIOXID?

Kiseldioxid, ä är en kemisk förening som består av kisel och syre med den kemiska formeln SiO₂. Det är en av de mest förekommande föreningarna på jorden och finns i flera olika former, både naturliga och syntetiska. De naturliga som kan hamna i brunnen.

Kvarts: Den vanligaste formen av kristallin kiseldioxid. Kvarts är ett hårt mineral som ofta används i glasframställning och elektronik.

Sand: Består huvudsakligen av små kvartsfragment och är en av huvudkomponenterna i jordskorpan.

    SYMTOM AV KISELDIOXID I DITT VATTEN

    Kiseldioxid (SiO₂) är vanligt förekommande i naturen och kan finnas i dricksvatten i varierande mängder. Det finns inga specifika negativa symtom förknippade med kiseldioxid i dricksvatten vid normala koncentrationer, eftersom kiseldioxid anses vara ofarligt för människor när det intas oralt. Det är till och med en vanlig komponent i många kosttillskott och livsmedel som ett anti-klumpmedel.

    Eventuella symtom och risker:

    1. Höga koncentrationer: Även om kiseldioxid i normala mängder är ofarligt, kan extremt höga koncentrationer i dricksvatten vara ett tecken på problem i vattenreningsprocessen eller förorening från industriell aktivitet. Detta kan kräva utredning för att säkerställa vattenkvaliteten.

    2. Andningsproblem: Den största hälsorisk som förknippas med kiseldioxid är vid inandning av kristallint silikadamm, vilket kan leda till silikos, en allvarlig lungsjukdom. Detta är dock inte relevant för kiseldioxid i dricksvatten, utan gäller arbetsmiljöer där silikadamm förekommer i luften.

    3. Inga kända akuta toxiska effekter: Det finns inga kända akuta toxiska effekter av att dricka vatten med naturligt förekommande nivåer av kiseldioxid. Det är vanligtvis närvarande i så låga koncentrationer att det inte utgör någon hälsorisk.

    HUR KOMMER KISELDIOXID I DITT VATTEN?

    Kiseldioxid kan komma in i ditt dricksvatten på flera olika sätt, oftast genom naturliga processer.

    Naturliga källor:

    1. Geologiska processer:

      • Berg och jord: Kiseldioxid är en huvudkomponent i många mineraler och bergarter, såsom kvarts. När vatten rinner över och genom dessa bergarter och jordar, löser det upp små mängder kiseldioxid som sedan transporteras vidare.
      • Sediment: I områden med hög koncentration av sand eller andra sedimentära bergarter kan regnvatten och grundvatten lösa upp kiseldioxid och föra det in i vattenförsörjningen.
    2. Erosion: Vind och vatten kan erodera bergarter och jordar som innehåller kiseldioxid, vilket resulterar i att partiklar av kiseldioxid hamnar i floder, sjöar och grundvatten.

    Mänskliga aktiviteter:

    1. Industriella processer:

      • Gruvdrift och stenbrytning: Dessa aktiviteter kan öka mängden kiseldioxid i närliggande vattenkällor genom erosion och avrinning.
      • Glas- och keramikindustri: Produktionen av glas och keramik innebär användning av kiseldioxid, och avfall från dessa processer kan förorena vattenkällor om det inte hanteras korrekt.
    2. Jordbruksverksamhet:

      • Gödsel och bekämpningsmedel: Vissa gödselmedel och bekämpningsmedel kan innehålla kiseldioxid eller ämnen som påverkar upplösningen av kiseldioxid från jord till vatten.

    VARA FILTERLÖSNINGAR

    Automatisk backspolande filter

    Filter med akiverade magnesiumdioxid pärlor